fitneshrani.com

Селен и растежът на косата

Селенът работи за да запази здравето на имунната ви система и да отърве тялото от вредните свободни радикали, и всичко това допринася за правилния растежа на косата. Той не допринася толкова много за самия разтеж, колкото за здравината на косата . Дефицит и предозиране на този минерал може да доведат до лош растеж на косата.

selen za kosa Селен и растежът на косата

Селен – значението за организма

Въпреки че е само един минерал, селенът е от съществено значение по най-различни начини. Създава протеини, известни като антиоксидантни ензими, които спомагат за поддържане на клетките, включително и тези в космените фоликули, за да не се повредят. Допринася за правилното функциониране на щитовидната жлеза, която също помага да запазите вашата имунна система. Това може да гарантира здравословен растеж на косата.

Селен и други хранителни вещества

Селенът работи с други витамини и минерали, за да допринесе допълнително за растежа на косата. Без този минерал, тялото ви не може да метаболизира йод, който поддържа здравословнаа функция на щитовидната жлеза и на свой ред, нормалния растеж на косата. Селенът също така работи с витамин Е за предотвратяване на свободните радикали да атакуват клетъчни мембрани на косата. Ето защо, ако вие не получавате достатъчно селен, може да потискате функциите и на другите хранителни вещества, които насърчават здравето и растежа на косъма.

Препоръчителна дневна доза

И мъжете, и жените над 19-годишна възраст се нуждаят от най-малко 55 мкг селен всеки ден. Хранителните източници включват риба, миди, пилешко месо, чесън, пълнозърнести храни, пшеничен зародиш и слънчоглед. Дозата селен, намираща се в тези храни ще зависи от нивото в почвата, в която те са отгледани, или в случая на продуктите от животински произход, нивото в храните и растенията, които животните консумират.

Puritan s Pride  4de3a7cc22869 Селен и растежът на косата

Кликнете на снимката за да купите Селен

Недостиг и Предозиране

Недостигът на селен може да доведе до лош растеж на косата, както и сърдечни заболявания и рак. Въпреки че е рядко за тези, които ядат една балансирана диета, за да изпитат недостиг на селен, е възможно особено ако са пушачи, пият алкохол, вземат хапчета за контрол на раждане или синдром на малоабсорбция. От друга страна, ако кръвта ви съдържа прекалено много селен, то може да доведе до състояние, наречено селенозис. Симптомите на това състояние включват косопад, проблеми с ноктите, гадене, раздразнителност и умора.

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай