fitneshrani.com

Дефицит на витамин Б12

Витамин Б12 е минерал, намиращ се в някои храни като млечните продукти, мидите, домашните птици, месото и яйцата. Този витамин е необходим за образуването на червените кръвни клетки, за да функционира централната нервна система и за обмяната на веществата. Хората, изложени на риск от дефицит или тези, които имат симптоми на това състояние трябва да посетят лекаря си за оценка. А дефицино ниво на витамин Б12 може да предизвика неудобни или неприятни симптоми, но това състояние е лесно за диагностициране и лекуване.

vitamin B12 sources Дефицит на витамин Б12

Симптоми на недостиг на Витамин Б12

Недостигът на витамин Б12 може да предизвика мегалобластна анемия със симптоми като диария, главоболие, намален или загуба на апетит, блед цвят на кожата, умора, възпаление на устата или езика и изтръпване на краката или ръцете. Анемията е състояние, причинено от недостатъчното ниво на червените кръвни клетки, които предоставят на тъканите на тялото кислород. В мегалобластна анемия червените кръвни клетки са по-големи от нормалното.

Други симптоми на недостиг на витамин Б12 включват депресия, слабост, деменция, загуба на тегло, запек, слаб баланс, объркване и лоша памет. Ниското ниво на витамин Б12 също може да повиши нивото на хомоцистеина в кръвта. Хомоцистеинът е аминокиселина, чийто най-високи нива могат да увеличат риска от инсулт или инфаркт. А ако нивото е само малко по-ниско не трябва да предизвиква никакви симптоми.

Диагнистициране

Ако имате симптоми на недостиг на витамин b, Вашият лекар може да назначи кръвни тестове. А кръвната проба за този тест се изготвя от вена на ръката или на длан. Вашият лекар ще ви даде инструкции относно това дали да постите преди да се провери нивото на витамин Б12, тъй като някои лаборатории предполагат избягване на хранене или пиене на най-малко шест часа преди този тест.

vitamin b12 now Дефицит на витамин Б12

Кликнете на снимката за Витамин Б12 на марката NOW

За да намерите причината за недостиг на витамин Б12, Вашият лекар може да поръча Шилинг тест. Този тест се извършва на етапи, които включват медикаменти и даване на урина или кръвни проби за лабораторна обработка.

Лечение

Според лекарите Витамин Б12 е необходим за лечение на дефицита на нивото на витамин Б12. Повечето хора с това състояние трябва да се вземат лекарства в дългосрочен план. А витамин Б12 обикновено се прилага чрез инжектиране, но някои хора може да бъдат в състояние да приемат и под формата на хранителна добавка.

 

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай