fitneshrani.com

Селен – защитникът на вашето тяло

Сигурно сте чували за селена и за неговите ценни качества. Знаете ли обаче, че макар да е едно от най-ефективните и естествени оръжия срещу редица тежки заболявания, той е вещество, което не получавате  в нужните количества. Какво е подходящото решение? Тъй като селенът е наистина жизненоважно вещество, трябва да сте сигурни че си го набавяте, а най – сигурния начин е чрез хранителни добавки.

selen Селен   защитникът на вашето тяло

Защо селен е толкова важен?

 Селенът е най-важният елемент за  антиоксидантната защита на организма! Той е дори по – мощен от някои добре познати антиоксиданти – витамините, флавоноидите,  и коензимите, просто  не могат да заменят Селена. Той е микроелемент с  първостепенно значение за човешкото здраве.Хранителният дефицит е най-често срещаната причина за недостигът  на селен. Тъй като съдържанието на селен при растенията е силно зависимо от съдържанието на селен в почвата, учените са идентифицирали различни райони в света, където селеновият дефицит се среща особено често.

Недостигът на селен значително и опасно  намалява антиоксидантната сила  на човешкия организъм. Това води  до здравословни проблеми със сърцето, кръвоносните съдове, по-бързо стареене и онкологични заболявания. Дефицитът  на Селен, не само понижава  имунитета, но и  и работоспособността на щитовидната жлеза. В резултат от недостига на селен, в  организма се натрупват тежки метали, като олово, кадмий, живак. Сега ще разгледаме здравословните ползи от селена!

Мощни  антиоксидантни свойства

Редица изследвания през последните години доказват, че селенът е един от най – мощните и ефективни антиоксиданти. Това негово свойство допринася  за неутрализиране на действието на свободните радикали, които са основната причина за редица хронични заболявания, а също така и за много от раковите. Селенът укрепва имунната система, като я прави силна  в борбата с вирусите и патогенните микроби, тъй като в комбинация с него белите кръвни телца, антителата и макрофагите се активират и осигуряват по-ефикасна имунна защита.

 Предпазва от  сърдечно-съдови заболявания

Учените са доказали, че в районите с недостиг на селен в почвата, има значително завишени нива на дефицит от селен, а съответно и повишено ниво на сърдечно – съдовите заболявания. Това не е случайно –  селенът спомага за поддържане на здрава кръвоносна система – намалява възпаленията в кръвоносните съдове, подобрява еластичността им и ограничава натрупването на холестеролни плаки по стените им. По този начин селена предпазва от настъпването на  сърдечно-съдови заболявания и спомага за поддържането  на нормално кръвно налягане.

 Подпомагане на функциите на щитовидната жлеза

Заедно с йода, селенът е изключително необходим  за поддържане функцията на щитовидната жлеза. Селенът е изключително важен за способността на  щитовидната жлеза да произвежда най-активната форма на своя хормон (версия на тироидните хормони, който се нарича Т3), а също така помага за регулиране на количеството  на  вече произведения хормон.

Предотвратяване на ракови заболявания

Доказано е, че селенът стимулира  ДНК възстановяването  в увредените клетки. По този начин, той ограничава и спира  разпространението на ракови клетки, както и да предизвиква тяхното самостоятелно разрушаване, при което   тялото премахва анормалните клетки. Селенът си взаимодейства и с много протеини, включително и с глутатион пероксидазата, който е особено важен за защитата от ракови заболявания.

Selenium 250x250 Селен   защитникът на вашето тяло

Кликнете на снимката за да купите Селен

Стимулиране на плодовитостта

Селенът взема активно участие  процеса на оплождане, тъй като осигурява подвижността и здравето  на мъжките сперматозоиди, като заедно  с това намалява риска от спонтанен аборт. Също така, селена  влияе положително върху потентността  на мъжете и удължава сексуалната им активност – почти 50% от количеството селен в мъжкия организъм е съсредоточено в клетките на тестисите и семенните канали, водещи към простатната жлеза.

 

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай