fitneshrani.com

Витамини за бременни

Витамините за бременни са важна част от балансирания хранителен режим на всяка бременна жена, въпреки че много често се подценяват! Малко жени знаят колко са важни те! През  бременността,  целият Ви организъм  работи на по-високи обороти, а нуждата от витамини и полезни вещества нараства двойно. Приемът на достатъчно количества от тях е важен не само за майката, а и за самото дете, защото тези натрупани витамини, минерали и други полезни вещества  ще са му нужни през първите седмици от неговия живот.

vitamini za bremenni Витамини за бременни

Това разбира се може да стане чрез консумацията на здравословна храна включваща  плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб и макаронени изделия, млечни  продукти, боб, крехки червени меса, домашни птици, риба. Това в наши дни е почти невъзможно, но за щастие съществуват много висококачествени витаминни комплекси, създадени специално за бременните. Тези продукти  са със специално подбрани точни количества, които ще са необходими  през периода на бременността. Ето и кои витамини за бременни, са най-много нужни, и които се съдържат във витаминните добавки за бременни:

Витамин А – Това е един  изключително важен   витамин за зрението и растежа. Отразява се и на състоянието на кожата, поради което  бременните жени които не го получават в достатъчни количества,  страдат от сухота и зачервяване на кожата и лигавиците.Витамин А е важен и защото стимулира   имунната система, предпазва организма от инфекции, което е особено важно през бременността.

Витамин C (аскорбинова киселина) – Това е също много важен витамин за бременните жени, защото  е необходим за растежа и възстановяването на тъканите във всички части на тялото. Витамин С е един от много мощен  антиоксидант, който е нужен за да предпази тялото от действието на вредните радикали-особено през бременността. През този период жените често страдат  от недостиг  на желязо в организма, а витамин С спомага за неговото усвояване, както и за оформянето на плацентата.

Витамини  от групата В – Витамините от тази група също са необходими  за растежа на плода. Напълно възможно  е,  недостигът от тези  витамини да предизвика различни смущения у бъдещата майка, които отшумяват при започване на прием на комплекс включващ тези витамини. Конкретно, витамин В6 предпазва от  появата на токсикоза в началото на бременността, а също така  спомага за растежа на плода, изграждането на нервната и кръвоносната система, мускулатурата, имунната система. Витамин В12 пък, действа срещу   световъртеж, сърцебиене, слабост и анемия.

Фолиева  киселина – Тя е абсолютно задължителна за всички  пренатални витаминни комплекси. Това е така, защото фолиевата киселина – позната още като  витамин B9, помага за предотвратяване на вродени дефекти на мозъка и гръбначния мозък на новороденото. Бременните жени трябва да получават 600 микрограма фолиева киселина всеки ден, от храната  и хранителни добавки.

Витамин D Този витамин също не бива да се подценява, защото  е необходим за усвояването на калция и фосфора в кръвта. Храната  съдържа  много малки количества витамин Д, а рганизмът  сам го произвежда  под влияние на слънчевите  лъчи. Ето защо,  най-доброто лекарство против липсата на витамин Д са чистият въздух и слънцето, но по време на бременността нуждата от него нараства двойно, поради което е наложителен допълнителният му прием.

timthumb Витамини за бременни

Кликнете на снимката за да купите витамини за бременни

Витамин Е – Той е важен антиоксидант, които доставя до клетките кислород и участва в растежа им.

Витамин К – Това е витаминът притежаващ  кръвоспиращо и съсирващо действие.

Освен всички витамини, пренаталните комплекси съдържат и  много минерали, които са също жизненоважни за бъдещите майки. Едни от най-важните са:

Калций – Допълнителният прием  на калций по време на бременността може да предотврати загубата на костна плътност у бъдещата майка.  Тази загуба се причинява  поради това, че зародишът използва калций за  растежа на своите кости. Калцият също така  помага на нервната, мускулната и кръвоносната система.

Желязо – То е необходимо за  транспортирането на кислорода в кръвта на майката и бебето. Желязото е важно защото помага на мускулите на майката и на самото бебе да се развиват правилно. Желязото може да намали риска от преждевременно раждане и ниско тегло при раждане. Много често се случва бременните жени да страдат от желязодефицитна анемия, но приемайки пренатален витаминен комплекс, тя може да избегне това.

 

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай