fitneshrani.com

Витамини и тяхното действие

Витамините са  съединения, които са необходими  за здравето  и развитието  на човешкото тяло. Във всеки даден момент безброй химични реакции се извършват в организма, и тези реакции, за да протичат правилно,  са зависими от витамините. Има 13 витамина  от съществено значение за хората, повечето от които трябва да се получават  чрез храната. Тези витамини попадат в две категории; водоразтворими и мастноразтворими. Липсата на  витамини в храната може да доведе до различни заболявания.

vitamini Витамини и тяхното действие

Има девет водоразтворими и четири мастноразтворими витамини. Попаднали в тялото, мастно-разтворимите  витамини  А, D, K и Е, се съхраняват в мастните тъкани, докато са  необходими. Водо-разтворимите  витамини, които се разтварят лесно във вода, не се съхраняват в организма и трябва да се приемат редовно. Тези водоразтворими витамини  В-комплекса и   и витамин С (аскорбинова киселина). В-комплекса включва витамините  тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (B3), пантотенова киселина (В5), пиридоксин (В6), биотин, кобаламин (B12) и фолиева киселина.

Функции на витамините

Всеки витамин е от съществено значение за  тялото. Някои витамини  функционират  като ко-ензими в химични реакции, което означава, че активират или ускоряват тяхното протичане. на реакцията. Например, B-комплекс витамините, участват в реакции  които превръщат  храната в енергия, и помагат  на нервната система да функционира правилно. Витамин А предпазва организма от токсини, поддържа имунитета, помага на кожата се регенерира, и е нужен за зрението. Витамин D подкрепя растежа на костите. Витамин Е стабилизира клетъчните мембрани и премахва токсични химикали от организма. Витамин К предпазва от  образуването на  кръвни съсиреци. Витамин С стимулира  имунната система и подпомага производството на колаген в съединителната тъкан.

Ако основните витамини липсват в храната, се развива  дефицит. Тъй като мастно-разтворимите  витамини се съхраняват в организма, те обикновено са достатъчни и от техния недостиг се страда по – рядко. Въпроса не стои така с останалите витамини.Заболяване наречено скорбут  например, е пряк резултат от липсата на витамин С в диетата. За да се предотврати появата на дефицит, е необходим ежедневния прием на витамини с храната, но съвремения начин на живот прави това почти невъзможно. За щастие, днес можете да откриете достатъчно качествени хранителни добавки, чрез които да си набавите всички важни витамини.

Всички витамини може да откриете тук - http://www.fitneshrani.com/category/hranitelni-dobavki/vitamini/

 

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай