fitneshrani.com

Вреден ли е креатин монохидрат за вашите бъбреци?

Вашето тяло произвежда свой собствен креатин, аминокиселина, участваща в осигуряването на енергия за мускулите ви. Хора с заседнал начин на живот не трябва да използват креатинови добавки, но спортисти, които тренират с тежести могат да се възползват от креатин като хранителна добавка. Креатин монохидрат е вид креатинов суплемент.

kreatine1 Вреден ли е креатин монохидрат за вашите бъбреци?

Креатин монохидрат - най-доказаната добавка

Креатин монохидрат

Съществуват няколко вида креатинови добавки. Най-широко изучаваният е креатин монохидрат. Неговата молекулярна структура е основата на  всички налични на пазара сортове креатин, с един водород и молекула вода свързани заедно. Креатин монохидрат се предлага под формата на таблети, капсули и най-разпространената форма – на прах.

Бъбреци и креатин монохидрат

Както всички аминокиселини, бъбреците се справят с филтрирането на креатин, преди да достигне до крайното местоназначение – в мускулната тъкан. Произвежда се отпаден продукт наречен креатинин, който излиза от тялото чрез урината. Точно заради този отпаден продукт – креатинин се пораждат опасенията и митовете за вредата върху бъбреците. Истината е, че само прекалено високи дози на креатин увеличава риска от увреждане на бъбреците при здрави индивиди. Ако имате някаква предварително съществуващото състояние, засягащо бъбреците Ви, не трябва да приемате креатин добавки.

microCreatine Вреден ли е креатин монохидрат за вашите бъбреци?

Кликнете на снимката за супер качествен креатин монохидрат

Доказателства за безопасността на креатин

Проучване от 2009 г, публикувано в “Журнал по спортна наука и медицина” САЩ изследва ефекта на висока доза креатин върху бъбречната функция. Това изследване използва два вида плъхове – с заседнал живот и плъхове подложени на интензивни упражнение като тест групи. Резултатите показват, плъховете със заседнал начин на живот, които били хранени с креатин монохидрат им се получило известно натоварване на бъбреците, след като са приемали огромни дози креатин с голяма продължителност – осем седмици. Въпреки това, другата тестова група, а именно плъховете подложени на интензивни упражнение, не са показали никакво бъбречно или чернодробно увреждане по време на същия период от време. Тези резултати показват, че физическите упражнения играят роля в това, дали креатина се отразява на бъбреците по отрицателен начин.

Дозировка на креатин монохидрат

Типичната доза на креатин монохидрат включва консумирането на около 20 грама за период от пет дни. Това се нарича зареждаща фаза и помага за насищане на мускулната тъкан с креатин.След тази зареждаща фаза, поддържащата фаза започва, което е около 5-10 гр на ден. За хората с различно тегло, нуждите от креатин са различни. Консултирайте се със фитнес консултант относно приема на креатин.

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай