fitneshrani.com

Загадката мелатонин

Загадка ли е мелатонина?

Откакто свят светува, хората са търсели средство, за да предотвратят стареенето и смъртта. Учените винаги са се стремили да разберат причината на стареенето, а оттам и да повлияят върху него. Експериментите им напоследък като че ли вече имат определен успех. Неочаквано за изследователите беше открит хормонът мелатонин –  своеобразният  регулатор на цикличните ритми на човешкото тяло. Този хормон се синтезира в епифизата, която представлява малка жлеза в мозъка.

melatonin Загадката мелатонин

Мелатонинът е сякаш една загадка – появява се в кръвта само нощем и изчезва през деня, тоест,  когато е тъмно, човешкото тяло произвежда мелатонин, а когато е светло неговото ниво спада. Това е хормонът, регулиращ цикъла сън – бодрост. Ако организмът Ви  произвежда   достатъчно количество мелатонин, Вие  си спите  през цялата нощ, а сутринт ставате  бодър, в добро настроение, а  през деня се чувствате  добре.

Ако обаче “сънният хормон” не достига, настъпват  проблеми със съня. Възрастовите нарушения на съня са едно изключително често срещано  нарушение, като  причините за това може да са много – стрес, болести, лоша екологична среда. Но за основна причина причина  се смята недостигът на мелатонин. Има много хранителни добавки на пазара, които могат да осигурят този важен хормон, без това да застрашава вашето здраве.

Вече е изяснено, че този хормон се произвежда във вашето тяло  нощно време и именно той регулира възрастовите изменения. Мелатонинът  обаче се произвежда най-вече в младия организъм, след което постепенно той намалява и съвсем вече не се среща у възрастния индивид. Така старостта и свързаните с нея нарушения на съна,  рано или късно неминуемо се появява при всеки човек.

Научните изследвания в тази посока не спират.Учените непрекъснато  откриват все по-нови и по-интересни свойства на епифизата, като например това,  че тя е естествен разпределител на времето на организма и именно мелатонинът задава ритъма на живота и неговия цикъл. Така се стига и до закономерното заключение, че ако се открие ефективен начин   да се съхрани производството на хормона на стареенето до по-късен период, и то както е в  младия организъм, не само ще се предотврати стареенето, но и организмът ще запази своите функции като при младия човек.

 Полезни свойства на мелатонина

Доказано е, че мелатонинът  регулира  функциите цялата ендокринна система, както  и на имунитета. Този хормон има способността да повишава устойчивостта   на организма към редица  заболяванията, включително раковите. В хода на еволюцията човек е загубил способността си да произвежда някои мощни антиоксиданти, като бета каротин ивитамин С в организма си, но пък  е запазил способността си да синтезира  други антиоксиданти, като например мелатонина.

Предполага се, че мелатонинът е и един от най-мощните антиоксиданти, които действат както на ниво клетъчна мембрана, така и в границите на самата клетка, притежавайки свойството да предпазва тялото от вредното действие на свободните радикали, образувайки мощна отбранителна система срещу тях. Мозъкът например, съдържа  50 процента мастна тъкан, една трета от която са ненасивтени масти, е много чувствителен към свободните радикали. Именно мелатонина се оказва бариерата спираща тези вредни радикали.

Хормонът  мелатонин съдейства  също така  за нормализиране на кръвообращението, успешно се бори със свободните радикали, предупреждава разрастването на клетките на простатата и предотвратява атрофията на половите органи. Според редица проведени изследвания, мелатонина се явява и профилактично средство, предпазващо от сърдечно-съдовите заболявания и останалите болести на цивилизацията, най-вече стреса.

 Много видове мелатонин може да разгледате тук.

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай