fitneshrani.com

Витамин А и косата

Витамин А е от съществено значение за много телесни функции, включително растежа на здрава коса. Въпреки това, тъй като този витамин е мастно-разтворим, тялото ви съхранява излишък, което може да доведе до токсичност и симптомите на това включват загубата на коса. Заедно с витамин А токсичността, има много други причини за загуба на коса. Вашият лекар може да ви помогне да се определи конкретната причина, както и да обсъдите вашия прием на витамин, ако е нужен такъв.

vitamin a2.s600x600 Витамин А и косата

Значението на витамин А

Витамин А е необходим за доброто зрение, а също така помага във възпроизводството на клетките. Клетъчното размножаване е от съществено значение за няколко телесни процеси, включително и растежа на косата и поддръжката. Освен това, тъй като витамин А действа като антиоксидант, той също дава гаранция, че космените фоликули няма да се повредят.

Препоръки и източници

Препоръчителните хранителни дози за витамин А са 900 мкг за мъже на възраст над 19 и 700 мкг за жени над 19, които не са бременни или кърмещи. Може да се консумира витамин А под формата на ретинил палмитат от яденето на черен дроб, яйца и млечни продукти. Тъмно зеленито-листните зеленчуци и тъмно жълтите или оранжеви плодове и зеленчуци – като моркови, кайсии, праскови и тиква – съдържат бета-каротин, от които тялото ви може да да произвежда витамин А. Под формата на добавка, може да приемате витамин А, както ретинол или ретинил палмитат.

Токсичност и загуба на коса

Консумирането на големи количества витамин А може да доведе до загуба на коса. Признаци и симптоми на витамин А токсичност включват сухота на кожата и очите, гадене и диария. Трудно е за предозиране с витамин А само чрез вашата диета, но може да сте изложени на риск, ако сте на хранителни добавки. Винаги обсъждайте витамин А добавките предварително с Вашия лекар, особено ако сте на някакви лекарства.

beta caroten Витамин А и косата

Кликнете на снимката за да купите натурален бета-каротин

Дефицит и здравето на косата

Липсата на достатъчно витамин А може да има неблагоприятен ефект върху косата. Ниските нива на този витамин може да доведат до суха, чуплива коса. Ако вашата коса започва да се скъса в краищата или корените, може да се стигне и до оплешивяване. Дефицитът на витамин А е рядко срещан, но симптомите включват сухота в очите, нощна слепота, диария и намалена способност да се борите с инфекциите. Както е с всички витамини, важно е да се консумира витамин А, за да се гарантира подръжката на тялото.

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай