fitneshrani.com

Ехинацея – ефекти от тази билка

Ехинацея

Ехинацеята е една от най-популярните билки в Северна Америка. Неговата история като лечебно растение датира от индианците, които използват ехинацеяа за инфекции, зъбобол, ставни болки, кожни заболявания и други заболявания. Ехинацеята идва от Средния Запад в Северна Америка, от Саскатчуан в Тексас. Има високи стъбла и големи, привлекателни, розови или лилави цветя с кафяв централен конус. Има девет вида ехинацея, и три от тях са най-често използваните за медицина: Echinacea angustifolia, Echinacea purpurea и Echinacea pallida.

echinacea 1 Ехинацея   ефекти от тази билка

Стимулиране на имунната система

Ехинацея е най-известна със способността си да подобрява функцията на имунната система. Имунната система е защитната система на организма срещу инфекции, болести и телесни щети. Ехинацеята се смята, че стимулира и подкрепя имунната система за да функционира оптимално, което е особено полезно, преди или по време на болест или инфекция. Ехинацеята съдържа полизахариди, алкиламиди и цихорична киселина, които работят заедно, за да подобрят способността на имунните клетки – по-специално, макрофаги – разрушават и се разпореждат с нежеланите вещества в тялото. Също така, ехинацеята увеличава броя и функциите на различните клетки на имунната система.

Противовъзпалителна

Ехинацеята е противовъзпалителна, което означава, че намалява възпаленията – отговаря на имунната система, за да не се проявяват симптоми като подуване и болка. Полизахаридните компоненти на ехинацея намаляват възпалението и насърчаването на регенерацията на тъканите. С други думи, увреждането на клетките е сведено до минимум, а ремонтът е оптимизиран. Също така, ехинацеята леко повишава секрецията на хормоните на надбъбречната кора – вещества, които работят като кортизон, за намаляване на възпалението. Това действие се дължи на полизахаридните и алкиламидните части на растението.

Антимикробна

Ехинацеята може да бъде полезна в борбата с вирусните и бактериалните инфекции. Инулин компонентът в корена на ехинацея, специално неутрализира вирусите и убива бактериите. Горната част от ехинацеята, особено при purpurea видовете, също показва антивирусна активност. Направени са проучвания, които демонстрират способността на ехинацеята за противодействие на вирусите, които причиняват грип, херпес и везикулозен стоматит, устна, инфекция, която се проявява в животновъдството. Действието на ехинацеята специално срещу бактериите е меко, и това до голяма степен се дължи на ехинакосидния растителен компонент, който е най-висок в корена на angustifolia видове. Ехинакосидната и прекурсорната, кафеена киселина, са ефективни срещу бактериита, стафилококус ауреус, дифтерия коринобактериум и протеус вулгарис.

echinacea Ехинацея   ефекти от тази билка

Кликнете на снимката за да купите Ехинацея на най-добра цена

Борбата с рака

Ехинацеята има свойства за повишаване на имунната система, които са свързани с лечението на рака. Полизахаридите в ехинацеята стимулират клетките на имунната система, макрофагите, за да произвежда химикал, който унищожава туморните клетки. Освен това, мастно-разтворим химически компонент в корена на ехинацея ангустифолия и палида показват директни антинеопластични дейности, което означава, че контрират растежа на тумора. Имайте предвид обаче, че ехинацеята, както и всички билки, могат да имат силно въздействие върху тялото и може да взаимодействат неблагоприятно с предписаните лекарства, като имуносупресори. Така че, докато ехинацея може да бъде полезно допълнение към лечението за някои индивиди с рак, тя може да повлияе на лечението на други. Преди да вземате ехинацея за лечение на рак, консултирайте се с лекар.

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай