fitneshrani.com

Рибено масло и ролята му в в подкрепата за здраво сърце?

През 1980г. , изследователи за първи път забелязват, местните инуити (ескимоси) населяващи Гренландия и Аляска са с много ниско ниво на сърдечно-съдови заболявания, въпреки много високото съдържание на мазнини в храненето им.  Изследователите открили масла от дълбоко-водни риби, които консумирали тези хора , а и продължават да консумират и до днес, които са богати на омега-3 полиненаситени мастни киселини.

omega 3 Рибено масло и ролята му в в подкрепата за здраво сърце?

omega 3 означава здраве

Тези ранни научни наблюдения и проучвания са довели до по-обстойни изследвания и така довеждат до настоящото разбиране за важността на рибеното масло и влиянието му на здравето на сърцето.

Въпроси и отговори

Въпрос: Как може богатата на мазнини диета да е добра за сърцето ви?

Отговор: Въпреки че като цяло считаме мазнините за вредни, всъщност има и мазнини, които са благоприятни за здравето. Ключът е да се научи разликата между “добри” мазнини и “лоши”. Всички естествени мазнини са смеси от различни видове мастни киселини. Мастните киселини са съста-вени от въглеродни атоми състоящи се от къси или дълги вериги. Всеки въглероден атом има четири свързващи края, които могат да се прикачат към други атоми.Ако всички свързващи краища са приложени към водородните атоми, мастно-киселинната верига е наситена.
Ако някои места за свързване на въглеродните атоми се прикрепят към съседните въглеродни (направени с двойна връзка), веригата на мастните киселини е ненаситен.Ако мастно-киселинната верига има две или повече двойни връзки, тя е полиненаситена.Полиненаситените мастни киселини са още класифицирани по това, къде се намира въглеродната верига на двойната връзка. Линолова киселина е полиненаситена мастна киселина с разположение на първата двойна връзка на шести въглероден атом от омега край, като по този начин тя е омега-6 мастна киселина. Линоленовата, омега-3 мастна киселина, е с разположение на първата си двойна връзка в третата въглероден атом от омега край. И двете линолова и линоленова мастни киселини са незаменими. Тези полиненаситени мастни киселини са необходими за поддържането на живота. Въпреки това, докато някои мастни киселини може да се произведат от тялото, тези две не могат. И двете омега-3 и омега-6 мастни киселини трябва да се набавят чрез диетата.Дневната доза за линолова мастна киселина е две супени лъжици. Лино-лова киселина се намира в зърнените изделия, готови храни, расти-телни масла, и маргарин. Тези храни са в изобилие и често се консумират в големи количества.

mazn Рибено масло и ролята му в в подкрепата за здраво сърце?

има и полезни мазнини, просто трябва да се научим какво да ядем

Въпрос: Какво е различното по отношение на омега-3 мастните киселини?

Отговор: Eicosapen taenoic киселина , която се извлича от линоленовата киселина, е главната омега-3 мастна киселина в рибата. Докозахексаено-вата киселина (DHA) е още една омега-3 мастна киселина в рибата. И двата вида са отговорни за много впечатляващи ползи за здравето. Маст-ните киселини са важен компонент в клетъчната мембрана. Клетъчната мембрана огражда клетката и контролира какво влиза и излиза от нея. Когато мастните киселини са наситени с водородни атоми, техните вериги са твърди и прави. Когато клетъчните мембрани са съставени от наситени мастно-киселинни вериги, те са тясно прилепнали една до друга, създа-вайки клетъчните мембрани, които са твърди и по-сковани.
Полиненаситените мастни киселини имат двойни връзки между въглеродните атоми. Тези двойни връзки позволяват по-гъвкава, и разчупена структура. Когато клетъчните мембрани са съставени от полиненаситени мастни киселини, те са гъвкави и еластични. Клетъчните мембрани, които са гъвкави са по-здрави от твърдите и по-сковани клетъчни мембрани. Човешките сърца, които са изградени от клетки с твърди мембрани са по-податливи на заболявания. Добрата новина е, че сърцата състоящи се от гъвкави хидроизолационни мембрани са по-здрави и е по-малко вероятно да развият сърдечно заболяване.

Въпрос: На какви сърдечно-съдови заболявания може да помогне рибеното масло?

Отговор: Налице има голям брой клинични проучвания и научни изследвания за ефекта на омега-3 мастните киселини и сърдечно-съдовите заболявания. Впечатляващи резултати са наблюдавани при намаляването на риска от сърдечни пристъпи и намаляване на кръвното налягане.
Едно скорошно проучване изследва кръвните нива на мъже, които живеят във Финландия, където консумацията на риба е доста висока. Мъжете, които са с най-високите нива на DHA и СИП са 44% намален риск от остър сърдечен пристъп в сравнение с мъжете, които имат най-ниски нива на тези омега-3 мастни киселини. Ефектите на храненето с риба и намаля-ване на теглото също са разглеждани в проучвани при хора с наднормено тегло и високо кръвно налягане (хипертония). Обектите са разделени в четири групи. Едната група е послужила за контрол и не е получила лечение. Втората група яде всеки ден рибите, които съдържат 3,65 грама на киселини омега-3 мастни киселини. Третата група е подложена на диета за намаляване на теглото. И четвъртата група комбинира хранене всеки ден с риба и диета намаляване на теглото. Резултатите върху кръвното налягане са най-големи в комбинираната група. Тяхното кръвно налягане спада с повече от 13 точки, много повече от другите групи.
Друго проучване за кръвното налягане и омега-3 мастните киселини определя хранително добавяне с EPA и DHA като ефективен начин за намаляване на кръвното налягане при хора с хипертония. Кръвното налягане спада с шест пункта чрез хранене с добавки, но се връщат към изходните нива след като проучването е било завършено.
Омега-3 мастни киселини също допринасят за намаляване на рисковите фактори, които могат да доведат до инфаркт. Две групи от мъже, които живеят в Португалия са били сравнени. Едната група живее в селото и се занимава със земеделие, и е с по-ниския прием риба. Другата група се състои от рибарите, които обикновено ядат храна, богата на риба. Групата, в рибарското селище има по-ниски серумни нива на триглицериди и на общия холестерол, както и фактори за риск от инфаркт.
Жените, които са преминали през менопаузата имат по-висок риск от инфаркт в сравнение с други жени. Установено е, че рибеното масло понижава серумните нива на триглицеридите и по-високата плътност на нивата на холестерола. Изследването заключава, добавките с рибено масло намаляват риска от инфаркт с 27% при жени в постменопауза.

Въпрос: Не може ли храненето с повече риба да има същите резултати?

Отговор: Не всички видове риби имат високи нива на DHA и EPA. Аншоа, сьомга, скумрия, риба тон, сардини, херинга са най-добрите източници на тези омега-3 мастни киселини. За да се постигне най-голям резултат от яденето на риба, избор трябва да се прави от този списък. Древните инуитски племена, които първоначално са били във фокуса на изследва-нията, на рибено масло, често са консумирали 4-5 грама дневно EPA. Това се равнява на един и половина до три килограма риба и е много повече от количеството, което много хора ще искат да приемат. За щастие има хранителни добавки, които са лесни за приемане и лесно могат да ви осигурят необходимото количество омега-3 мастни киселини за денят.

Въпрос: Вярно ли е, че при някои добавки с рибено масло, са изкуствено увеличени количествата на DHA и EPA. Дали това ги прави още по-полезни добавки?

Отговор: Рибеното масло може естествено да съдържа DHA и EPA, или може да бъде променено, за изкуствено завишаване концентрацията на DHA и EPA. Последните норвежки проучвания показват, че промяната на рибеното масло води до по-ниска трайност. Нестабилното рибено масло може действително да доведе до увеличаване на образуването на свободни радикали в кръвта и тъканите. Свободните радикали могат да допринесат за по-малко гъвкави кръвоносни съдове, които могат да възникнат при стареене или болест. Освен това, изтичане на срока на годност на хранителните добавки с рибено масло може да доведе до загуба на основните хранителни вещества и качества, и по този начин намалява тяхната ефективност.

Въпрос: Вярно ли е , че токсини, които се съдържат във водите, в които се лови тази риба, могат да се съдържат и в добавките с рибено масло?

Отговор: Чистотата в добавките с рибено масло е много важна.Производителите на добавки с рибено масло трябва да бъдат в състояние да предоставят документация за нивата на замърсителите в своите продукти. Добавките трябва да съдържат диоксин (широко използвани токсични консерванти), ДДТ (токсични инсектициди), полихлорирани бифенили или тежки метали като живак и олово.

Въпрос: Как да сме сигурни, че капсулите рибено масло ще се запазят пресни?

Отговор: Изберете рибено масло, което не е изкуствено обогатено или модифицирано за да се повиши концентрацията на DHA и EPA, и че не добавияно природен антиоксидант, включително витамин Е за превенция на гранясването и осигуряване превъзходен вкус и ефикасност. Препоръчва се съхраняване в хладилник или хладилна кутия.

Заключение: Добавките с рибено масло са богат източник на полиненаситени омега-3 мастни киселини, EPA и DHA. Тези мастни киселини понижават кръвното налягане и намаляват риска от сърдечни удари и инсулти. В допълнение, EPA и DHA могат да се ползват от лица с астма, множествена склероза, системен лупус еритематозус и рак. Рибеното масло предоставя природен и естествен, но и силен начин за подобряване на здравето.

Марки, които препоръчвам за рибено масло:

Natures Bounty

NOW

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 гласувания, средно: 5,00 от 5)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай