fitneshrani.com

Шийтаке – еликсир на живота

Освен че може да овкусявате вашите кулинарни творения с тях, гъбите имат и редица здравословни предимства. Те се отличават с  ниско съдържание на калории, но с високо на цинк, протеини, фибри, витамини и минерали.Съдържат също и селен , който намалява разпространението на рак. Гъбите притежават и пробиотични свойства, стимулират имунната система, спомагат за балансиране на нивата на кръвната захар,  и поддържат телесните механизми за детоксикация. В тази статия ще Ви представим гъбата Шийтаке…..и не се чудете, клатейки глави как можете да си набавите нещо толкова екзотично, защото можете да я намерите под формата на хранителна добавка.

Shiitake Шийтаке   еликсир на живота

Шийтаке е местна гъба за източна Азия, която съдържа над 80 хранителни вещества. В продължение на хиляди години, Шийтаке е използвана в Япония и Китай като храна и с медицински цели, която  увеличава енергията,  лекува настинки и  премахва глисти. Дивите гъби Шийтаке са местни за Япония, Китай и другите Азиатски държави. Хиляди години наред азиатците я използват за тонизиращ препарат за дълголетие, лек за сърце, срещу злокачествени заболявания и за подобряване на циркулацията.

Лечебни свойства на Шийтаке

Шийтаке е богат източник на желязо, а също на протеини, диетични фибри, витамин С, витамин В6, фолати, магнезий, калий, цинк, манган, рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина, мед и селен. В химическия състав на шийтаке влизат полизахариди, еритаденин, протеини, мастни киселини, витамин D, B2, B12. Мастните киселини са основно ненаситени.

Друга съставна част със силни терапевтични качества са глюканите, които участват в състава на клетъчните стени. Шийтаке съдържат и Лентинан, бета 1,3-свързан глюкан полизахарид, който реверсира растежа на туморите, като повлиява не директно на туморите, а стимулира имунната система. Той е модератор на биологичната реакция, който засилва действието на имунната система, подобрява действието на Т-лимфоцитите. Лентинанът помага за намаляване на разрушаването на хромозомите, причинено от фармацевтичните антиракови лекарства. Еритаденин, алкалоид от шийтаке, е с подобна на нуклеотидите структура и намалява холестерола и мазнините чрез подпомагането на тяхното отделяне.

За аминокиселината в шийтаке се смята, че подпомага преработването на холестерола в черния дроб. Тези гъби съдържат 1/3 от препоръчителните дневни дози селен. Друга важна тяхна функция е да третират хранителните дефицити и заболяванията на черния дроб. Един от най-мощните антиоксиданти, които се намират в гъбите шийтаке, е L-ерготионеин. Други здравословни качества на шийтаке включват благотворното влияние при хепатит, рак, артрит, херпес и подпомагане на отслабването.

now foods maitake mushroom Шийтаке   еликсир на живота

Maitake Mushrooms от NOW Foods

Не случайно в Китай тези гъби са наречени „еликсир на живота”. Повече от 50 години се правят изследвания върху техните механизми на действие и се доказва поредната от полезните им характеристики. Освен за лечение на редица заболявания, те служат и за ефективна превенция на човешкото здраве. В целия свят наред с традиционното лечение се препоръчват и тези гъби. Ние ги препоръчваме и на вас, защото знаем, че се борите за здравословен живот във всяко направление от ежедневието, а тези гъби ще са Ви от полза.

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай