fitneshrani.com

Жълт кантарион (растението Свети Йоан)

Какво представлява растението Жълт Кантарион (St.John’s Wort) ?

 Всички Вие, сигурно сте чували за билката Жълт Кантарион. Е, точно тя е известна като растението на Св. Йоан (St. John’s wort) Съдържащите се в него  съставки са доказали своята полза в борбата със спортните депресии. Съдържание на Растението на Св. Йоан може да бъде намерено в някои специални  спортни храни с високо съдържание на протеин и ниска калоричност.Чаят от Жълт кантарион можете да   намерите във всяка аптека, но  концентрацията на съдържащите се в него  вещества  хиперицин и хиперфорин, просто няма да Ви е от полза. Имайте предвид, че обикновената храна не съдържа нито едно от изброените вещества. Ето защо,  единствения начин да си ги набавите е да вземете специализирана добавка.

jalt kantarion Жълт кантарион (растението Свети Йоан)

Защо Ви е нужно растението Св. Йоан?

Знаете ли, че  енергиен глад, който е присъщ за спортуващите хора и тези спазващи диети, води до появата на различни депресивни състояния? Тези неприятни  състояния  се  проявяват по различен начин  при мъжете  и жените . Обикновено мъжете стават по-агресивни, лесно раздразними и губят желание за тренировки, както  и апетит. При жените пък най – често   се появява комплекса на “изкривеното огледало”, повишена ранимост, лиспа на апетит и тотално отвращение от тренировките поради смятането им за “безмислени”.  Други последствия от депресиите са  намалената  памет и трудности при концентрацията. Звучи доста зле, нали? Растението на Св. Йоан, по – известно като Жълт Кантарион, може да Ви помогне да се справите с тези депресивни състояния. Как? Четете по – нататък и ще разберете!

Какви са ползите от приема на билката?

Основното  действие на растението на Св. Йоан  се дължи  на два преобладаващи химикала в състава му – хиперфорин и хиперицин. В резултат на проведените   в последните няколко години проучвания и изпитания, бе установено, че хиперфоринтът е по-важното от двете вещества. Изследванията показват, че приемането на билковата смес  в продължение  на няколко седмици, води до  трайно завишаване нивата на мозъчните невротрансмисери норепинефрин, допамин и серотонин, които както знаете са свързани с доброто самочувствие.

Сигурно се чудите акво общо има това с фитнеса, бодибилдинга и спорта като цяло? Е, за тези от Вас които не са чели внимателно ще повторим -  когато е налице  загуба на тегло или принудително лишаване от храна за период над 14 дни,  неминуемо се появява спортната депресия. Ето защо, много често може да срещнете  в света на суплементната индустрия, растението  на Св. Йоан в  състава на продуктите си за редуциране на мазнини.

jalt kantarion nb Жълт кантарион (растението Свети Йоан)

Кликнете на снимката за да купите Жълт Кантарион

Както вече  отбелязахме  по-горе приемането на билковия коктейл химикали, съдържащ се в ратението и по-специално на  2 от тях  - хиперфорин и хиперицин, води до  повишаване  нивата на невротрансмисерите. Някои неофициални изследвания установяват  ползи от взимането на “билката  в пердиоди на възстановяване от стероидна терапия при мъже, срещу т.нар. пост стероидна депресия. Растението на Св. Йоан, също така  често се предписва и използва,  срещу симптомите на диабетичната невропатия.На Растението се преписват някои антибактериални, антибиотични ефекти след серия тестове направени през 1999 година.

Някои изследвания съобщават за възможни ползи от употребата на растението при инфекции с вируси от типа на HIV.Растението е тествано и  доказано полезно, и при редица  други състояния,  като  нарушения на паметта и вниманието, безсъние, безпокойство, ПМС, менструална депресия, в борба със симптомите на менопауазата при жени и не на последно място при сезонни изменения на чувствата.

 

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай