fitneshrani.com

Ликопен

Какво е Ликопен?

Ликопенът е каротиноид, който придава на доматите и някои други плодове и зеленчуци техния цвят. Каротеноидите са химикали, които са отговорни за червеният, оранжевият и жълтият цвят, в плодовете  и зеленчуците. Някои от храните, в които се намира са домати, диня, грейпфрут, гуава, шипки, и червени люти чушки.

tomato heart Ликопен

Ликопен за здраво сърце

Животните имат нужда от каротеноиди, за да им помогне с биологичното им оцветяване. Каротеноидите са от съществено значение за растежа и фотосинтезата на растенията и от жизненоважно значение за доброто здраве при животните.

Само зелените растения и някои микроорганизми (бактерии, гъбички, и по-низши водорасли) могат да произвеждат каротеноиди. Хората и животните зависят от растенията като източник за този жизненоважен химикал, въпреки че те го съхраняват в телата си.

Ликопен е доказан антиоксидант и може да намали риска от някои заболявания, включително рак и сърдечни заболявания. Той се отлага в черният дроб, белите дробове, простатната жлеза, тестисите, дебелото черво.

now foods lycopene Ликопен

Кликнете на снимката за качествен Ликопен на NOW Foods

По време на преработката на доматите, химически обвързаният ликопен, се превръща от температурата, за да се абсорбира от тялото. Има изследвания, за които се препдполага, че ликопен може да намали риска от рак на простатата и рак на белия дроб, на пикочния мехур, на шийката на матката и кожата.

В едно скорошно проучване са участвали 33 мъже, които са били разпределени на случаен принцип, като някои от тях вземат,а  други не приемат ликопен в продължение на 30 дни преди тяхната простатна операция. Преди операцията, доброволците, които са приемали ликопен не показват видими признаци, че ракът се е разпространил. След операцията, докторите откриват, че при тези, които са приемали ликопен, ракът не се е разпространил в незасегната тъкан.

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай